Vuollerim Innan Ansgar

Dokumentärfilmen "Vuollerim Innan Ansgar" handlar om den första Kulturkraft-veckan i Vuollerim 1996. Namnet "Vuollerim Innan Ansgar" syftar på de välkända stenåldersfynd som gjorts i Vuollerim, fynd som berättar om en tid långt innan munken Ansgar spred den kristna läran i Sverige. Hela veckans tema var just stenåldern, och de flesta aktiviteter anknöt till detta. Men filmen berättar också om en by som sjuder av aktivitet. En by som präglas av framtidshopp och framåtanda, och en tro på en levande hembygd.

Filmen berättar om allt som hände under denna vecka; konstutställningar, artistuppträdanden, konserter, musikframträdanden, buskspel, fisketävlingar, barnaktiviteter, tjär-tillverkning, kurser i trumbyggande, akvarellmålning, shamanism, slagruta, flöjtbygge, lerkärlsbränning, mm. Själva filminspelningen var också en av veckans kurser, där deltagarna fick lära sig allt om dokumentärfilmsinspelning, och också vara en del av filmteamet. I filmen berättar kursledare och deltagare själva om sina upplevelser under veckan.
Kring museet Vuollerim 6000 pågår också en mängd aktiviteter, t ex tillverkning av rödockrafärg, pilbåge-tillverkning och matlagning i kokgrop. Museichefen och arkeologen Ulf Westfal berättar om de stenåldersfynd som gjorts i Vuollerim, och visar också den rekonstruktion av en stenåldershydda som byggts upp.
Som final avslutas veckan med ett stenåldersbröllop, där tre bröllopspar vigs under en ceremoni där man försöker efterlikna hur ett tänkt stenåldersbröllop kunde gå till.

Filmen har visats på filmfestivalen "Hela Sveriges Filmfestival", och delar av filmen har också visats i TV4.

Filmen är producerad av Christer Granberg. Han är uppvuxen i Vuollerim men numera bosatt i Stockholm, och har jobbat med film- och TV-produktion i 30 år.